Starity

5 kardióedzés, ami jobb, mint a futás

2023. szeptember 26. 14:02   |   

Biztosan mi is hallhattunk már barátokat és ismerősöket áradozni arról, hogy mennyire szeretnek futni, milyen sok pozitív változást indított el ez a mozgásforma az életükben – de a legnagyobb sztárok közül is rengetegen esküsznek erre a sportra. Előfordulhat azonban, hogy nekünk valami miatt egyszerűen nem működik: nem bírjuk, nincs kedvünk hozzá, nem motivál, unalmasnak érezzük… Ilyenkor érdemes lehet új alternatívák után nézni.

hirdetés
5 kardióedzés, ami jobb, mint a futás

Miért olyan nagy a felhajtás a futás körül?

Sokan azért éppen a futást választják, ha valamilyen sportot szeretnének űzni, mert egyszerű belevágni. Nincs másra szükség, mint egy jó futócipőre, a többi csak részletkérdés. Nem kell másokhoz vagy beosztásokhoz igazodnunk, akkor indulunk el, amikor éppen kedvünk vagy időnk engedi. Emellett ez egy olyan sport, ami remekül átmozgatja a testet, erősíti a szívet, a tüdőt és a csontokat is, miközben jót tesz az immunrendszernek. Természetesen kalóriát is égethetünk vele, ami nem elhanyagolható, hiszen a legtöbben éppen ezért kezdenek el mozogni. Egy harmincperces kocogással akár 200-500 kalóriát is ledolgozhatunk!

És ha ez még nem lenne elég, a futás a mentális egészségnek is jót tesz. Javíthatja a memóriát, segít menedzselni a mindennapos stresszt és összességében hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Megvannak a maga hátrányai is

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a futás egy megterhelő edzésforma: ezt űzve nagyobb a sérülés esélye, mint a legtöbb más kardióedzés esetében. (Kivéve persze azokat a csapatsportokat, amelyek során gyakoriak a különböző ütközésekkel járó balesetek.)

A futás összességében traumatizálhatja a testet, különösen a láb, a térd, valamint a hát ízületeit terheli meg, de a vesékre is hasonló hatást gyakorolhat. Ezek a veszélyek különösen fennállnak akkor, ha nem megfelelő felszereléssel – azaz futócipőben – kedzünk neki a sportnak, ha nem melegítünk be és nem nyújtunk az edzés végén, illetve ha nem ideális felületet választunk a futáshoz. Ha pedig túlsúllyal rendelkezünk, akkor különösen körültekintően kell bánnunk a futással, hiszen a plusz kilók plusz terhelést jelentenek az egész szervezet számára!

5 kardióedzés futás helyett

Ha tehát úgy érezzük, hogy a futás nem nekünk való, érdemes lehet az alábbi listából válogatni.

Kerékpár

Mindegy, hogy egy szobabiciklire vagy egy országúti kerékpárra pattanunk fel, ez a mozgásforma remek választás lehet. Kíméletes az ízületekre nézve, ráadásul egy óra alatt akár 600 kalóriát is elégethetünk vele, ha igazán intenzíven tekerünk, ami elég szép eredmény. A biciklizés emellett remekül átmozgatja a testet, kisebb az esély az izomkárosodásra, ráadásul nagyobb távokat is bejárhatunk, ha úgy döntünk, hogy egy országúti kerékpárral kezdjük el szelni az utakat.

HIIT

A HIIT edzések manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek, ami nem véletlen: egy harmincperces, intenzív etappal akár 450 kalóriát is ledolgozhatunk. A HIIT lényege, hogy a rövid gyakorlatsorozatokat szintén rövid pihenőidők váltják, így a pulzusszám folyamatosan változik, ennek köszönhető a sok elégetett kalória is. Lehetnek benne négyütemű fekvőtámaszok, térdemelések vagy éppen hegymászás is. Ehhez persze szükségünk van némi alapvető állóképességre és erőnlétre, csak úgy ne vágjunk bele!

Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner egy megosztó kondigép, de az biztos, hogy hatásos. Nem annyira, mint például egy HIIT edzés, de 350-450 kalóriát így is elégethetünk egy óra alatt, ráadásul sokkal kíméletesebb módon. Remek alternatívát kínál tehát a futásra is, hiszen ugyanolyan jól átmozgat és erősít, ráadásul hasonló mozdulatokra épül. Mégis védi az érzékeny ízületeket, így akár túlsúllyal is végezhető.

Úszás

Az úszást gyakran választják azok, akik valamilyen hát-, ízületi- vagy gerincproblémával küzdenek, aminek több oka is van. Egyrészt az úszás megerősíti a hát, a kar, valamint a törzs izmait, így kevesebb teher hárul az ízületekre. Emellett át is mozgatja ezeket a kényes részeket, így kisebb az esély arra, hogy porckopás alakuljon ki. A mozgás fontos, ha bármilyen ízületi vagy ortopédiai problémával küzdünk, ám mindig olyat kell választanunk, ami kíméletes, az úszás pedig éppen ezt nyújtja. Mindemellett a kalóriaégetéshez is hozzájárulhatunk: egy harmincperces, közepes intenzitású edzéssel 200-300 kalóriától szabadulhatunk meg.

Séta

Mint már említettük, amennyiben bőven van rajtunk túlsúly, nem érdemes rögtön a futással kezdeni: számunkra a séta jobb választás lehet. (Legalábbis addig mindenképpen, amíg le nem dolgozunk egy részt a feleslegünkből.) Kétségtelen, hogy futással akár kétszer annyi kalóriát is elégethetünk, de a rendszeres, hosszú séták is hozzájárulnak az egészségünkhöz. Nem véletlenül mondják, hogy naponta legalább 10 000 lépést meg kell tennünk! Mindez hasonló előnyökkel kecsegtet, mint az intenzívebb futós edzések, csak lassabban tapasztalhatjuk azokat.

Ma már olyan sokféle edzéstípus és mozgásforma közül választhatunk, hogy nem érdemes a futásnál leragadni. Legyünk kreatívak, kísérletezzünk, találjuk meg a hozzánk leginkább illő sportot, amit hosszú távon is élvezünk!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek