Starity

Előrelátás, gondoskodás nélkül nincs felhőtlen nyaralás

2022. február 20. 13:01   |   

A nyaralásra joggal gondolunk úgy, hogy az lesz a felhőtlen kikapcsolódás, a feltöltődés ideje, amikor az év közepén ki lehet pihenni az első félév, illetve az elmúlt teljes év fáradalmait és fel lehet töltődni az újrakezdés hónapjaira.

hirdetés
Előrelátás, gondoskodás nélkül nincs felhőtlen nyaralás

Azonban a jó nyaralás feltétele a gondos előkészületek, a tervezés. Minél távolabbi tájakra tervezzük a nyaralást, annál valószínűbb, hogy több helyi sajátosságra kell felkészülni, de ha csak egy szomszédos országba megyünk, akkor is érdemes a körülményekről, szabályokról, utazási feltételekről tájékozódni.

Különösen igaz ez a Coviddal megnehezített időszakra, amikor sajnos bizonyos korlátozó intézkedéseket is figyelembe kell venni az utazás tervezésénél. 

Horvátország, hazánk legkedveltebb úti célja

A magyarok leginkább kedvelt külföldi célpontja Horvátország és az Isztria, a csodálatos tengerparttal megáldott Dalmácia, a szigetvilág. A történelmi városok, a páratlan természeti kincsek, valamint nem utolsósorban a közelség, méltán teszik Horvátországot a hazánkból utazók kedvencévé.

Azonban indulás előtt tisztában kell lenni azokkal a szabályokkal, amelyek minden beutazóra egyaránt érvényesek. Az Utazásszervező nyaralási ajánlatokat összegyűjtő weboldalán pontos információk találhatók a feltételekről és ez alapján kijelenthető, hogy Horvátország felé jelenleg a határátlépés feltétele a védettségi igazolvány.

Ez 9 hónapnál nem régebbi teljes oltottságot vagy a betegségen történő átesést igazolja. Az ezzel nem rendelkezőknek 72 óránál nem régebbi PCR vagy EU-s antigén teszt bemutatása kötelező, mely utóbbi legfeljebb 24 órás lehet.

A betegségen történő átesésről szóló magyar orvosi igazolást a horvát hatóságok elfogadják. A 12 évnél fiatalabb kiskorúak mentesülnek az említett szigorítás alól, amennyiben felnőtt kísérővel utaznak.

A határátlépés is szigorodott

Fontos tudni, hogy a horvát fél a határátkelőkön szigorított a korábban megszokott szabályokon, így egyrészt érdemes a kisebb forgalmú átjárókat előnyben részesíteni, másrészt pedig az utat úgy tervezni, hogy több idővel kell számolni az országba történő ki- és belépéssel kapcsolatban is. 

Ma már kijelenthető, hogy szinte mindenki rendelkezik okoseszközzel és nincs ez másképp a külföldre utazók esetében sem. Érdemes kihasználni az ilyen készülékek adta lehetőségeket és a horvátországi nyaralás, utazás közben a helyi hatóságok és az autóklub által nyújtott többnyelvű alkalmazásokat, oldalakat látogatni. Ezekről bővebb felvilágosítást az Utazásszervező honlapján lehet találni.

Fontos felhívni a figyelmet a körültekintő vezetésre is, mert a bírság sem kellemes dolog, de egy külföldön okozott baleset vagy közúti veszélyeztetés, a nyelvi nehézségekkel együtt olyan gondot tud jelenteni, amely még a gyakorlott sofőröket is nagy kihívás elé állítja.

Amennyiben házi kedvenccel történik a horvátországi utazás, rendelkezni kell uniós útlevéllel, oltási könyvvel és mikrochippel. Ha tovább kérdései maradtak, naprakész információkat talál az Utazásszervező oldalán.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek