Starity

Íme, a 66. Cannes-i Filmfesztivál nyertesei

2013. május 27. 13:01   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mai napon ért véget a május 15. és 26. között zajlott, idei Cannes-i Filmfesztivál, a nyertesekre pár órája derült fény. A legrangosabb díjat, az Arany Pálmát a tunéziai származású francia Abdellatif Kechiche filmje, a Blue is the Warmest Colour vitte el.

hirdetés
Íme, a 66. Cannes-i Filmfesztivál nyertesei

Május 15. és 26. között tartották meg idén hatvanhatodszorra a világ legismertebb és legrangosabb filmfesztiválját Cannes-ban. A nívós rendezvényt Baz Luhrmann A nagy Gatsby című – többek között Leonardo DiCapriót, Carey Mulligant és Tobey Maguire-t is felvonultató – filmje nyitotta meg, és Jérôme Salle krimije, a Zulu zárta le.

A zsűri elnökének idén sikerült beszervezni Steven Spielberget, mellette pedig a bírák tagja volt még Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Ang Lee, Cristian Mungiu, Lynne Ramsay, Christoph Waltz és Nicole Kidman is.

A nagyjátékfilmek közül végül egyöntetűen a francia Abdellatif Kechiche háromórás leszbikus szerelmi történetét, a Blue is the Warmest Colourt (eredeti címén La vie d'Adele-t) tartották a legérdemesebbnek a fődíjra, az Arany Pálmára, melyet tavaly Michael Haneke – azóta Oscar-díjas – Szerelem című műve vitt el. A második legrangosabb elismerést, a Nagydíjat a Coen testvérek, Llewyn Davis folkzenészről szóló melankolikus alkotása, az Inside Llewyn Davis vitte el, míg a legjobb színésznő Bérénice Bejo, a legjobb színész pedig Bruce Dern lett idén.

A remekművek között akadtak persze alkotások, melyek csalódásra adtak okot, Nicolas Winding Refn és Ryan Gosling várva várt Az irgalmatlan című filmjét szinte csak negatív kritika érte, de a Jimmy P. sem teljesített jól.

A nyertesek listája:

  • Arany Pálma: Blue is the Warmest Colour (rendezte: Abdellatif Kechiche)
  • Nagydíj: Inside Llewyn Davis (rendezte: Joel és Ethan Coen)
  • A zsűri díja: Like Father, Like Son (rendezte: Hirokazu Koreeda)
  • Legjobb rendezés díja: Amat Escalante (Heli)
  • Legjobb női alakítás díja: Bérénice Bejo (The Past)
  • Legjobb férfi alakítás díja: Bruce Dern (Nebraska)
  • Legjobb forgatókönyv díja: Jia Zhangke (A Touch of Sin)


A Blue is the Warmest Colour rendezője és két bájos főszereplője

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek